Хирудотерапия

Хирудотерапия, което означава използване на медицински пиявици за лечение, датира от преди 2500 години, когато пиявици са били използвани за кръвопускане в древен Египет. Там са намерени йероглифи изобразяващи пиявици и кръвопускане с тях. Клеопатра е използвала пиявици за разкрасителните си процедури. Лечебните пиявици за познати и на древните гърци. През римската епоха, Гален (130. 201 AD) използва пиявици, защото вярвал, че с кръвопускане ще се отърве от дисбаланс от четирите хумора (кръв, лимфа, жълта и черна жлъчка) в човешкото тяло. В Библията и Корана се споменава за “живите лечители”, които именно са лечебни пиявици. Лечение с пиявици е било много популярни през Средновековието, прилагано е от Ибн Сина (Авицена)и Хипократ. В книгата си “Ал-КАНУН”(Канона по медицина)”, Авицена (980-1037 г.) дава подробни знания за терапията с пиявици. Хирудотерапия се практикува през 1800 от френски лекари за лечение на различни заболявания. Лечебна пиявицата е била използвана от пластични хирурзи в последните години. Те използват пиявици за облекчаване на венозна конгестия, особено в трансплантационната хирургия. Пиявицата произвежда редица вещества, особено хирудин и хистамин. Тези вещества са отговорни за подтискане на кръвосъсирването, аналгетичен ефект, разширява ефекта върху мускулите и регулиране на имунната система. Целта на това изследване е да се проучи историята и терапевтични приложения на пиявица терапия от древни времена до сега. Кръвопускането е един от най-старите и общи терапевтични методи в Месопотамска, египетска, гръцка, гръко-римската и византийската медицина. Използваните методи са биле вендузи и лечение с пиявици. Всеки метод се използва в различни условия, в зависимост какво количество кръв да се отстрани и някои важни органи, засегнати. Медицинска пиявица се използва за лечение на много заболявания от древни времена. Leech произлиза от англо-саксонската дума “laece”, което означава “лекар”. Hirudotherapy ”, което се нарича лечение с пиявица на латински, е средство за лечение, използвани от лекари в продължение на векове. Първото използване на пиявици за медицински цели може да се види в стенописите на една египетска гробница (1567- 1308 пр.н.е.). Първото писмено сведение за използването им в медицината е бил предоставен на Никандър на Colophain (200- 130 г. пр.н.е.) в медицинската си стихотворение. Терапевтичното използване на пиявици също е докладвано от Themison на Лаодикия, ученик на Asclepiades в година 50 BC (4). Лекарят Плиний посочва, че осигурява облекчение за лицето, чрез отстраняване на прекомерния кръвта от човешкото тяло, и също така показва, методите на приложение с пиявица.

Пиявица в разработките на Гален, през римската епоха (130. 201 AD), посочи използването на медицински пиявици, неговите методи на приложение, отстраняването на пиявици от тялото, лечение на кървене, което може да се случи на раната след като пиявицата смуче кръв. Според теорията за хумурите, която Гален разработен, човешкото тяло съдържа четири течности: кръв, лимфа, жълта жлъч и черна жлъчка. Той посочи, че промените в баланса на тези течности причиняват болестите. Лечение с пиявици възвръща баланса на четирите хумора и осигуряват възстановяването на равновесието на тялото. В същия век др

Хирудотерапия_България_Пиявици

Хирудотерапия_България_Пиявици

уг лекар Menemachus използва медицински пиявици за терапия. Oribasius, лекар в 4-ти век, прилага лечение с пиявица. Егина и Aetius на Амида съобщава в своите произведения, които Antylus, хирургът, също прилагат терапия с пиявици. Александър на Tralles (525-605 г.) предполага прилагане на медицински пиявици в някаква загуба на слух и лечение на “меланхолия” “. В древността, докторите препоръчва тази терапия като вярват, меланхолията се развива в резултат на натрупване на черно жлъчката в мозъка или цялата кръв на потока. През 6 век от н.е. Aetius на Амида споменава прилагането на пиявица за очното заболяване, което той нарича “onchia”, създаване на кръг около ириса на окото, поради развитието на язва в дълбоките слоеве на окото. Aetius също препоръчва използването на пиявици за разстройството, наречен “катарзис”, която се причинява от дисбаланс на телесни течности, особено дисбаланс на кръв. Пол Егина, през 7 век, споменати прилагането на пиявица при лечението на много заболявания. Той се възползвали от прилагането на медицински пиявици особено при главоболие, че той нарича “cephalea” и заболявания на очите, известна като “amourozis” и “” ophthalmy “, а също и възпалителни заболявания на гърлото.
В днешно време лечение с пиявици е на почит в Русия където много от заболяванията се лекуват посредством медицински пиявици. Друг малко познат факт е, че известния руски хирург Пирогов е използвал медицински пиявици. Терапията с пиявици се използва и в Германия, Турция, Украйна, Близкия Изток. Аюрведа отделя специално място лечението с медицински пиявици. В близкото минало дори в българската народна медицина лекували медицински пиявици при много болежки. В ислямския свят, където е добре позната Хиджама терапията се прилагат медицински пиявици с увереност.