Отглеждане на Медицинска Пиявица Като Домашен Любимец

piqvici-otglejdane-domashniМного от вас, дори не подозират, че медицинските пиявици са идеалните домашни любимци. Няма да ви безпокоят, няма да лаят вечер, няма да се изходят по средата на килима, нито ще вият жално ако не ги нахраните. Медицинската пиявица е просто перфектния питомник. Не се нуждаят от специални грижи, дори рибките изискват повече грижа, понеже трябва да ги храните.

Единственото, от което пиявиците имат нужда е да им сменяте водата, когато е нужно. Но не мислете, че пиявиците са скучни, напротив. Вида “Хирудо – Медициналис”, медицинска пиявица има специфично поведение, което е различно по всяко време от денонощието и всеки месец от годината. Изследването на модела на поведение на медицинската пиявица ще донесе на вас и на децата ви радост и наслада.
Изберете аквариум или друг прозрачен съд, декорирайте го по ваш вкус – със пясък в който да се рови пиявицата, с камъчета, в които да се търка и да сваля старата си кожа, със зеленина, която да наподобява естествената и среда. Ако сте избрали аквариум, ще е добре да ползвате стъкло с което да затворите отвора му, за да не избягат пиявиците. Това е нужно летния период, когато е топло и медицинската пиявица се движи активно. Тогава тя може да реши да проучва пространството, в което е настанена и да избяга от аквариума, а остане ли на сухо, няма да оцелее дълго. Но зимния сезон, когато се застуди, лечебната пиявица става летаргична и изпада в хибернация. Когато е студено – зимата,  пиявиците се скупчват на една голяма топка на дъното на съда и по този начин взаимно се топлят. Това им поведение много наподобява пчелите през зимата, когато те се събират на “кълбо”. Така, че зимния сезон, ако са в помещение с ниска температура, няма защо да се притеснявате, че пиявиците ви ще избягат и можете да държите съда отворен. По този начин ще имат винаги достъп на кислород.

Едно от най – причудливите движения на всяка медицинска пиявица е “ Танца на Пиявицата “. Когато го изпълнява лечебната пиявица прави вълнообразни движения с цялото си тяло. По този начин, пиявицата се раздвижва и преработва приетата храна.
Друг характерен момент в поведението на всяка медицинска пиявица е, че тя обича да се залепя по стените на съда. Понякога се захващат там, където няма вода, друг път са изцяло под вода. Много често обаче се прихващат така, че задния край на лечебната пиявица е под водата а предната част е над водата и така нашата медицинска пиявица е наполовина във водно и сухо пространство.

Понякога, спрямо годишния сезон и Лунната фаза, пиявиците стават изключително активни вечерно време и започват да плуват и обикалят пространството, което обикалят. Не по – малко вълнуващ момент е “Любовната Игра” на двойките медицински пиявици. Ако имат подходящите условия, ще се чифтосат и ще снесат пашкули от който ще се родят бебета пиявици. Отглеждането на пиявици като домашни любимци е сладка работа. Много наподобява гледането на рибки. Медицинските пиявици са идеалния “екзотичен” любимец за вашето подрастващо дете. Но те са също толкова интересни и за възръстен човек, които обича да наблюдава и да се възхищава на многообразието в природата.

Comments are closed.