Видове Пиявици и Начина им на Хранене

Видове Пиявици и Начина им на Хранене

Детайли за процеса на хранене

Ако ви ухапе пиявица, е вероятно дори да не разберете. Сравнително незабележими. Пиявиците са водни нинджи, промъкват се незабелязано към неподозиращата плячка. Осъществявайки контакт с обекта, отделят анестетици и антикоагуланти в тялото, като едновременно изсмукват кръв.

Анестетикът ви предпазва от усещане за болка, поради което хората често не забелязват, че са ухапани. А антикоагулантите поддържат кръвотечението, така че да не се сасирва. Освен това, без антикоагуланти в системата на пиявиците, приетата изцедена кръв би се съсирила в тях.

Причината да забележите пиявица докато се храни, е че продължителността и на процеса е доста дълга. Често се трае от 20 до 40+ минути. Ако забележите пиявица, можете просто да я издърпате. Тя не влиза в тялото ви или не оставят следи от резците си, така че отстраняването не е болезнено или рисковано. Антикоагулантът пречи на раната да се затвори, но за сметка на това е малка.

Би ли могло да бъде опасно охапването от пиявица?

Една пиявица не би представлява опасност. Единственото притеснение би било рядко срещаният случай, когато някой е алергичен към ухапването. Дори тогава последиците обикновено не са тежки.

Можете най - спокойно да я оставите да се храни и дори да направите някоя снимка. Различните видове можете да разграничите по цвета и движениета. Наблюдавайте, и кои знае може да сте човека открил нов вид.

По - голямо притеснение, което бихте имали е раната да не бъде инфектирана или заразена от нещо странично. Особено, ако сте на открито. Дори след продължителната сесия на хранене пиявицата отнема само около 5-15ml кръв, в зависимост от техния размер. Така че, човек е доста далеч от фаталния край.

Назад към блога

Оставяне на коментар