Лечение на Зъбобол - Болка в Зъба с Пиявици

Лечение на Зъбобол - Болка в Зъба с Пиявици

   Чрез поставянето на медицински пиявици се облекчават  зъбни болки, зъбобол, парадонтоза и гноен абсцес. Някога медицински пиявици са се използвали активно в стоматологията, но днес, предимно поради неприятните асоциации при поставяне на пиявица в устата, това не се практикува в денталните клиники. Въпреки това, някой медицински учреждения и практици по света използват именно този ефективен метод за облекчаване и лечение на проблеми със зъбите и венците.
      Един пример за действието на медицински пиявици при болка в зъба е случай на жена, пребиваваща на изолирано място, без лекар – стоматолог и аптека в по-голямата част от годината. Тя решава да постави лечебни пиявици на мястото на абсцеса, който и се появява. Прави 6 начални процедури, след това 3 процедури през ден, и след това продължава да поставя пиявици един път седмично. След по-малко от месеца кистата и следата от абсцеса изчезват, и следователно, след пристигането си, лекаря остава удивен от резултата.
   При поставянето на лечебни пиявици в устната кухина никога не се получава алергична реакция и кървенето не е обезпокояващо, тъй като е по-слабо отколкото при поставянето им върху кожата. Практиката при зъбна болка и абсцес е лековити пиявици да се поставят върху лицето, непосредствено над мястото на абсцеса, но поставянето им вътре в устната кухина е многократно по-ефективно особено при зъбобол.
   Има и някой тънкости при поставянето на медицинска пиявица в устата. Едно нещо което трябва да се съобрази е, че всяка пиявица е много подвижна и е възможно да поиска да се закачи на нежелано от нас място. За да избегнем това, трябва много внимателно да покрием площта до желаното от нас място с тампони. Особено важно е да се покрият всякакви открити части на венеца и места където зъбът е изваден. Използват се от една до три пиявици за процедура, като броят на процедурите зависи от оплакването, размера на гнойната торбичка или кога ще настъпи облекчение (в случаите на зъбобол).
   Преди Хирудотерапия, устата на пациента се изплаква с три процентов разтвор кислородна вода, поставят се тампони навсякъде, освен на нужното място. По време на процедурата, пациентът държи устата си плътно затворена, като зъбите са стиснати. Пиявицата се поставя в спринцовка с отрязан край, чийто отворен край се поставя в основата на болния зъб. В случай че медицинската пиявица се отклони от избраното от нас място, или се закачи встрани от него, измиваме с хипертоничен солен разтвор, който не дразни пациента, но кара пиявицата веднага да се откачи и да потърси друго място.
   Като продължителност, цялата процедура не трае повече от 15 минути. Някой от изискванията към пациента са да не е пушил, да не е употребявал алкохол, да не е консумирал храни със силна миризма, и да не е мил зъбите си, тъй като вида медицинска пиявица е особено чувствителна към различни миризми. Добре е след процедурата пациентът да е под наблюдението на лекаря до половин час, за да се следи неговото кръвно налягане и при значително понижение да му се даде нещо което да го повдигне, като кафе, например.
Назад към блога

Оставяне на коментар