Лечение с Пиявици в Арабската Медицина

Лечение с Пиявици в Арабската Медицина

   Лечението с пиявици е бил широко практикуван метод, когато Гръцката и Арабската (Близко Източната) медицини са биле в разцвета си. Лечители от Средновековието, са описали различни терапевтични приложения на вида медицински пиявици при много проблеми: вариращи от кожни заболявания, нервни разстройства, болки, фисури, някои инфекции и т.н. За лечение на кръвна дифтерия, Азам Хан пише, че е добре да се ползват пиявици на врата и под двете уши.

   Ако пациентът има затруднения при преглъщане,  се препоръчва прилагането на лечебни пиявици от задната част на врата. По същия начин, също се смятало, че някой разстройства на нервната система се повлияват добре прилагането на лечение с пиявици. Според Рази, ползването на медицински пиявици на региона на предсърдно е от полза при мигрена. Tабри препоръчва, при психоза, да се поставят пиявици върху скалпа на главата. Поставянето на лековити пиявици на тазобедрената става е описано от Рази,за облекчаване на седалищни болка. Според Ибн Сина, прилагане на лечебни пиявици на гангренясваща част може да помогне при възстановяването на тъканите.

   Този ефект се отдава на съдоразширяващото действие, а също и на хиалуронидаза, която присъства в ензима на пиявичната слюнка. Кръвосмучещата дейност на ползваните медицински пиявици също се прилага за облекчаване на хемороиди от Азам Хан. Най-добри резултати, според него, се получават чрез прилагане пиявици на най-ниската част на сакрума, или те могат да се прилагат около отоците. Това са използвали също за лечение на анална фисура. Прилагане на медицински пиявици върху засегнатата област също се смята, че е от полза в лечението на орхит. Лечението с пиявици дори помага при някои педиатрични заболявания.  

   За отводняване на застояли секрети във филариаза, терапия с пиявици може да се направи по петите. Лечебните ползи на медицинските пиявици отдавна са надраснали старото схващане за ползите само от кръвопускането. Откриването на множество биоактивни вещества, които имат лечебни свойства, са превърнали пиавиците в ценен медицински и хирургически инструмент. Многобройни проучвания върху терапията с пиявици в продължение на векове са категорично установили, че това е един от най-безопасните методи за лечение, освен че е ефективен е и без странични ефекти.

Назад към блога

Оставяне на коментар