Пиявиците като Домашни Любимци

Пиявиците като Домашни Любимци

   Хирудо пиявиците са чудесни домашни любимци! Много от вас, дори не предполагат, че могат да си отглеждат змиевидните червеи в къщата. Няма да ви безпокоят, няма да лаят вечер, няма да се изходят по средата на килима, нито ще вият жално ако не ги нахраните. Хирудо пиявките е просто перфектните питомници. Не се нуждаят от специални грижи, дори рибките изискват повече грижа, понеже трябва да се хранят.

 Единственото, от което пиявиците имат нужда е да им сменяте водата, когато е нужно. Домашната пиявица има специфично поведение, което е различно по всяко време от денонощието и всеки месец от годината. Гледайки и изследвайки поведението на кръвопиещия червей, ще научите много за тяхния начин на живот. 

Изберете аквариум или пластмасов буркан. Декорирайте го по ваш вкус – със пясък в който да се рови пиявицата, с камъчета, в които да се търка и да сваля старата си кожа, със зеленина, която да наподобява естествената и среда. Ако сте избрали аквариум, ще е добре да ползвате стъкло с което да затворите отвора му, за да не избягат пъргавите животинки. Това е нужно летния период, когато е топло и медицинската пиявица се движи активно. Тогава тя може да реши да проучва пространството, в което е настанена и да избяга от аквариума, а остане ли на сухо, няма да оцелее дълго. Но зимния сезон, когато се застуди, лечебната пиявица става летаргична. Когато е студено,  пиявиците се скупчват на една голяма топка на дъното и по този начин взаимно се топлят. Това им поведение много наподобява пчелите през зимата, когато те се събират на “кълбо”. Така, че зимния сезон, ако са в помещение с ниска температура, няма защо да се притеснявате, че пиявиците ви ще избягат и можете да държите съда отворен. По този начин ще имат винаги достъп на кислород.

Едно от най – причудливите движения на всеки Хирудо червей е “ Танца на Пиявицата “. Когато го изпълнява, пиавицата прави вълнообразни движения с цялото си тяло. По този начин животното се раздвижва и преработва приетата храна.

Друг характерен момент в поведението на кръвопиещото животно е да се залепя по стените на съда в който живее. Понякога се захващат там, където няма вода, друг път са изцяло под вода. Много често обаче се прихващат така, че задния им край е под водата а предната част е над водата. Така кръвожадния любимец е наполовина във водно и сухо пространство.

 Понякога, спрямо годишния сезон и Лунната фаза, пиявиците стават изключително активни вечерно време и започват да плуват и обикалят пространството, което обитават. Не по – малко вълнуващ момент е “Любовната Игра” на двойките пиявици. Ако имат подходящите условия, ще се чифтосат и ще снесат пашкули от който ще се родят бебета пиявици. Отглеждането им като домашни любимци е сладка работа. Много наподобява гледането на рибки в аквариум.

 

Хирудо пиявиците са идеалния “екзотичен” любимец за вашето подрастващо дете. Но те са също толкова интересни и за възръстен, които обича да наблюдава и да се възхищава на многообразието в природата.

Назад към блога

Оставяне на коментар