Пиявици в Офталмологията

Пиявици в Офталмологията

   Офталмолози от различни градове обобщават съществуващите знания и съветват всички онези, които в един или друг аспект имат проблем с очите. Първата половина на тази статия е написана с помощта на Фаит  Григоревна Бондарева, доктор на най-високата категория, ръководителят на спешното отделение на Очната болница в Москва. Информацията, която ни споделя докторката е относно лекуването на множество очни проблеми с медицински пиявици. Лечителите ползват лечебни пиявици в при лекуване на очни проблеми от векове, а в офталмологичната болница в Москва – тази практика се прилага повече от 200 години.
   Модерната офталмологията с всяко ново десетилетие разработва нови медицински и хирургически процедури, но лечението с пиявици, както и преди, не губи своето значение. В миналото лекарите не са знаели точно каква е тайната на ефективността на лечебните пиявици. Приемало се, че ползите от лечението с пиявици са в резултат – освобождаване на напрежението, което излиза с кръвта, която пиявиците пият. Днес, благодарение на откритията на съвременните учени, стана известно, че в слюнката на пиявиците се съдържат високо активни съставки. Благодарение на тях, съвремената Хирудотерапия е много ефективна при очни заболявания.
   Терапия с лечебни пиявици се ползва за лечение на  остри и хронични заболявания, на всички видове и етапи на глаукома, както в пред и следоперативни периоди. При очната клиника е организирана система за спешна медицинска помощ за пациенти с остри травми и заболявания на очите. Тя работи денонощно и използва при лечението на пациентите до 800 броя медицински пиявици на месец. Пациентите в болницата възприемат употребата на медицински пиявици различно. Някои – спокойно и уверено, сякаш преди това многократно са ползвали пиявици. Други пациенти ги е страх и ги хваща паника, но веднъж ползват ли медицински пиявици усещат положителните ефект върху себе си, дори след това препоръчват на свои приятели и роднини да ползват лечебни пиявици като “уникално средство лекуване.”  Пиявиците са от съществено значение, щом се касае за спешни случаи. При остра атака на глаукома, когато човек страда от болки в продължение на дни, чувства подобрението още по време на терапията, болката изчезва и се намалява отока на роговицата. С помоща на пиявици се понижава вътреочното налягане. В някои случаи, медицински пиявици са единственото средство за съхранение на окото. Но лечението с пиявици не е само при спешна медицинска помощ. Обикновено те се използват като добавка при лечението на следните заболявания:

  • запушване на съдовете на ретината
  • епителна дистрофия на роговицата-ендотелен
  • глаукома
  • катаракта
  • дегенерация на ретината
  • кератит
  • иридоциклит
  • хориоретинит
  • повишено вътреочно налягане
  • неврит на зрителния нерв


 С Хирудотерапия се намаля възпалението. Ензимите, които се съдържат в слюнката на лекарствената пиявица, имат бактерицидно действие. При лечение с пиявици се намалява вътреочното налягане и се уравновесяват процесите в главата.

Назад към блога

Оставяне на коментар