Хирудотерапия в Миналото

Хирудотерапия в Миналото

   Хирудотерапия или лечение с медицински пиявици, датира от преди 2500 години и са наричали пиявиците “Живите Лечители”. Те са били използвани за кръвопускане в древен Египет, Месопотамия, Вавилон и целия античен свят. На много места са  намерени йероглифи изобразяващи лечебни пиявици и кръвопускане с тях. Клеопатра, всеизвестна със своята красота е използвала лечебните свойства на медицинските пиявици за разкрасителните си процедури. Лечебни пиявици за познати и на древните гърци. През римската епоха, Гален (130. 201 AD) използва пиявици, защото вярвал, че с кръвопускане ще се отърве от дисбаланс на четирите хумора (кръв, лимфа, жълта и черна жлъчка) в човешкото тяло. В Библията и Корана се споменава като “Живите Лечители”. Лечението с пиявици е било много популярни през Средновековието, прилагано е от Ибн Сина (Авицена)и Хипократ. В книгата си “Ал-КАНУН Fi Al-Tibb (Канона по медицина)”, Авицена (980-1037 г.) дава подробни знания за практикуваното лечение с пиявици. Хирудо-терапията се практикува през 1800 от френски лекари за лечение на различни заболявания. Лечебната пиявицата е била използвана от пластични хирурзи в последните години. Те използват пиявици за облекчаване на венозна конгестия, особено в трансплантационната хирургия. Нашите медицински пиявици произвеждат редица вещества, особено хирудин и хистамин. Тези вещества са отговорни за подтискане на кръвосъсирването, имат аналгетичен ефект, разширяват ефекта върху мускулите и регулиране на имунната система. Целта на това изследване е да се проучи историята и терапевтичните приложения на лечението с пиявици от древни времена до сега. Кръвопускането е един от най-старите и общи терапевтични методи в Месопотамската, египетска, гръцка, гръко-римската и византийската медицина. Използваните методи са биле вендузи и лечение с пиявици. Всеки метод се използва в различни условия, в зависимост какво количество кръв да се отстрани и някои важни органи, засегнати. Медицинска пиявица се използва за лечение на много заболявания от древни времена. Leech произлиза от англо-саксонската дума “laece”, което означава “лекар”. Hirudotherapy ”, което се нарича лечение с пиявици на латински, е средство за лекуване използвано от лекари в продължение на векове. Първото използване на лечебни пиявици за медицински цели може да се види в стенописите на една египетска гробница (1567- 1308 пр.н.е.). Първото писмено сведение за използването им в медицината е бил предоставен на Никандър на Colophain (200- 130 г. пр.н.е.) в медицинската си стихотворение ” Alexipharmaca ”. Терапевтичното използване на пиявици също е докладвано от Themison на Лаодикия, ученик на Asclepiades в година 50 BC (4). Лекарят Плиний посочва, че осигурява облекчение за лицето, чрез отстраняване на прекомерния кръвта от човешкото тяло, и също така показва, методите на приложение с пиявица.

   Пиявица в разработките на Гален, през римската епоха (130. 201 AD), посочи използването на пиявици, неговите методи на приложение, отстраняването на пиявици от тялото, лечение на кървене, което може да се случи на раната след като пиявицата смуче кръв. Според теорията за хумурите, която Гален разработен, човешкото тяло съдържа четири течности: кръв, лимфа, жълта жлъч и черна жлъчка. Той посочи, че промените в баланса на тези течности причиняват болестите. Лечението с пиявици възвръща баланса на четирите хумора и осигуряват възстановяването на равновесието на тялото. В същия век друг лекар Menemachus използва пиявици за терапия. Oribasius, лекар в 4-ти век, прилага терапия с пиявица. Oribasius, Paul Егина и Aetius на Амида съобщава в своите произведения, които Antylus, хирургът, също прилагат терапия с пиявици. Александър на Tralles (525-605 г.) предполага прилагане на медицински пиявици в някаква загуба на слух и лечение на „меланхолия“ „. В древността, докторите препоръчва тази терапия като вярват, меланхолията се развива в резултат на натрупване на черно жлъчката в мозъка или цялата кръв на потока. През 6 век от н.е. Aetius на Амида споменава прилагането на пиявица за очното заболяване, което той нарича „onchia“, създаване на кръг около ириса на окото, поради развитието на язва в дълбоките слоеве на окото. Aetius също препоръчва използването на пиявици за разстройството, наречен „катарзис“, която се причинява от дисбаланс на телесни течности, особено дисбаланс на кръв. Пол Егина, през 7 век, споменати прилагането на пиявица при лечението на много заболявания. Той се възползвали от прилагането на медицински пиявици особено при главоболие, че той нарича „cephalea“ и заболявания на очите, известна като „amourozis“ и „“ ophthalmy „, а също и възпалителни заболявания на гърлото.

   В днешно време хирудотерапията е на почит в Русия където много от заболяванията се лекуват посредством медицински пиявици. Друг малко познат факт е, че известния руски хирург Пирогов е използвал лечебния ефект на пиявиците и си е помагал с тях. Терапията с пиявици се използва и в Германия, Турция, Украйна, Близкия Изток. Аюрведа отделя специално място на медицинските пиявици. В близкото минало дори в българската народна медицина са си служили със лечебни пиявици при много болежки. В ислямския свят, където е добре позната Хиджама терапията се прилагат медицински пиявици с увереност.

Назад към блога

Оставяне на коментар