Часто задаваемые вопросы (FAQ)

?
Възможно ли е отглеждането на пиявици без мъх?

Да, пиявиците могат да се отглеждат спокойно и без да има мъх в буркана им. Пиявичният мъх е нужен на пиявиците при тяхното размножаване и снасяне на пашкула (айцето) 

?
Колко често и с какво се храни Хирудо пиявицата?

Всички Хирудо пиявици се хранят веднъж на всеки 3 до 6 месеца. Този вид пиявици са "кръвопиещи" и се хранят само с кръв. Обикновено пиявицата е готова за хранене 3 месеца след като се е напила с кръв. Пиявиците могат да живеят до 1 година без да бъдат хранени! Просто огладняват най-рано след третия месец. 

?
Защо умират пиявиците?

   Отглеждането на Хирудо пиявици в домашни условия е лесно и приятно занимание. Пиявицата е живо създание и като такова се ражда, храни, чифтосва (размножава) и умира. Причините поради които може да умре пиявица са много. Една от тях е естествената смърт - от старост. Няма точни данни, колко години живеят  Хирудо пиявиците в природата, но в домашни условия, при добро гледане могат да живеят с години. Най-честата причина пиявиците да умрат е от мръсна вода. Когато не сменяте достатъчно често пиявичната вода, тя се замърсява и довежда до загиването на животинките. Когато гледате напити пиявици е нужно да сменяте водата още по-често, отколкото, ако отглеждате гладни пиявки, тъй като пълните с кръв пиявици се изхождат повече и екскрементите им замърсяват водата. Друга причина е, ако водата е твърде хлорирана и бедна на микроелементи. Тогава животинките стават летаргични, унили и не след дълго си отиват. Когато вашите Хирудо Вербана са прекалено на гъсто се получава пренаселване и се прочистват, до допустимата бройка. Ако вашите пиявици са изложени на пряка слънчева светлина и нямат сянка, където да се крият, те отново може да умрат. Причините, поради които пиявиците умират са много, но най-често е заради грижата, която се полага за тях. Когато им осигурите подходящите условия ще живеят дълго и щастливо време.

?
Мога ли да съхранявам Хирудо пиявици си в хладилник?

Не, да отглеждате пиявици в хладилника не е добра идея. Добре е, когато нашите пиявици се гледат на хладно. Но ако ги отглеждате в хладилно помещение има големи шансове пиявиците да умрат. 

?
Каква е разликате между различните размери пиявици, които продавате?

   В сайта Пиявици.бг предлагаме няколко размера Хирудо пиявици: голям, среден, малък, козметичен, напити и бременни пиявици.

  •    Големите пиявици кръвосмучат най-много кръв. Те са гладни и с лекота пробиват груба и дебела кожа. Голямата Хирудо пиявица лесно намира подходящо място, където да се захване да смуче. Вкарват доволно хирудин в кръвта, който я разрежда и втечнява. Голямата пиявица прави голям разрез с челюстта си. Отваря дълбок и широк канал. В него вкарва полезните си вещества в кръвта. Кръвотечението продължава 10-12 часа. Този размер пиявици се използва най-често във ветеринарната медицина. 

 

  •  Средният размер лечебни пиявици е най-често използвания. Гладни са и лесно правят разрез на кожата, дори на места, където тя е дебела и груба. Когато се впият в кожата започват да отварят канал, който е средна ширина и дълбочина. Вкарват прилично количество хирудин, който разрежда кръвта и възпрепятства нейното сгъстяване и съсирване. Кръвотечението при средните медицински пиявици продължава около 5-7 часа. Раничката зараства до 2 седмици и се затваря напълно след това. Тези пиявици са готови да се хранят 3 месеца след ползването им. Напиват се с кръв сравнително бързо, за 20-30 минути. 

 

  •    Малките и козметични пиявици се ползват за нежните места на кожата и най-вече лицето. Гладни са и лесно пробиват тънката кожа и кръвопият от там. Каналът, който отварят е тесен и плитък. Впръскват малко количество хирудин в кръвта. Това е причината кръвотечението да спира бързо. Малките и козметични Хирудо пиявици правят малка раничка, която зараства много бързо без да оставя белег. Огладняват бързо и са готови да бъдат хранени много скоро след 2-3 месеца.

 

  • Напитите пиявици НЕ са гладни и са пълни с кръв. Ползват се най-често за стръв при риболов на хищна риба (сом, щука, костур) и за отглеждане като домашни любимци в къщи. Напитите пиявици са по-тежки и бавни от гладните пиявици. Напитите пиявици са чудесна жива стръв, тъй като са пълни с кръв, която привлича хищниците от далечно разтояние. Едни от най-големите трофейни сомове са хванати на пиявица. Предимството при отглеждането на напита пиявица за домашен любимец е, че няма нужда да бъде хранена в близките 6-10 месеца. 
?
Изпращате ли пиявици до Бургас ?

Да, изпращаме Хирудо пиявици до Бургас и цялата страна.

Если у вас есть проблема или вопрос, связанный с нашими товарами или услугами и Вы не можете найти
решение в списке выше, будем рады если Вы свяжитесь с нами.