Видове пиявици и начина им на хранене

Видове пиявици и начина им на хранене

   Пиявиците имат две усти, но се хранят само от предната. При видовете с челюсти, можем да открием зъби и от двете им страни. Двете им страни, на които са разположени вендузи пиявиците ползва не само, за хранене, но и за да се предвижват.

 

Това се случва като захапват повърхността по която се движат с предната и след това повтарят със своята задна част, за да се отместят отново и отново.

Пиявиците са способни да плуват, за целта ползват предимно чисти и плитки води.

 

Пиявиците се хранят с течна храна и кръвта от животните не им е достатъчна. Докато са още в пашкули, зародишите се хранят с органични вещества от пашкула, бебетата и младите пиявици се хранят със слуз от водни растения, ресничести едноклетъчни, личинки на водните насекоми, червеи и малки черупчести мекотели.

 

Възрастните пиявици се хранят с кръв, тъй като зъбите им вече могат да прониква кожата, както и твъррдата кожа на всички видове животни. Пиявиците са изключително лакоми и могат да пият кръв, дори когато стомаха им е запълнен с неусвоена кръв. В случай, че не се хранят, огладняла пиявицата отслабва бързо. След консумация пиявиците могат да обработват кръвта  в продължение на няколко месеца.

 

           

 Зелена кръв

 

Цветът на кръвта едва ли е най-странното за пиявиците, но при много от видовете, тя е зелена. Основния протеин в кръвта ни е хемоглобинът. В много пиявици белтъкът Chlorocruorin е доминиращият протеин. Този протеин причиа зеленикав цвят. Кръвта предобива по - тъмен зелен оттенък, когато е богата на кислород.

Те не са единствените с този цвят на кръвта.

 

Някои морски червеи също имат зелена кръв, докато други като фино наречените пенисни червеи имат лилава кръв. Раците подкови имат синя кръв, която е изключително важна за съвременната медицина. А в Антарктическия океан има своя завладяващ странство в океанизирания лед, с безцветната си кръв.

 

Колко могат да изпият

 

Всички сме запознати със старата медицинска практика на пиявиците. Сещайки се за тях, лесно можем да се върнем назад, когато целта на медицината е била основно в това да се отнема пряко. Говорим за времена, когато бръснарите са извършвали операции а лекарите смятали, че всички са съставени от жлъчка и храчки.

           

 

 

Ненаситни кръвопийци ли са пиявиците?

 

Почти всяко животно или насекомо, което пие кръв, получава лошо име. От 700-те вида пиявици, огромното мнозинство пие кръв. Въпреки това, те едва ли са порочни животни. Някои видове дори са пълноценни вегани - ядат гниещи растения.

Други не попадат в нито една категория. Червеният червей се храни с плячката си, като я поглъща цяла:

https://www.youtube.com/watch?v=0fGGz6d3vC4&feature=emb_title

 

Обикновено пиявиците са плахи с хората. Може да бъде дори трудно, да накарате пиявица да ви охапе. Предпочитат да нападнат необезпокоявани. В случай, че вземете една и я сложите върху вас, е вероятно да се раздвижи на посоки, от колкото да ви захапе. Освен това тяхната основна цел обикновено са жаби и други земноводни. Разбира се, не биха се отклонили от бозайниците спрямо, които имат възможност.

 

Детайли за процеса на хранене

 

Ако ви ухапе пиявица, е вероятно дори да не разберете. Сравнително незабележими. Пиявиците са водни нинджи, промъкват се незабелязано към неподозиращата плячка. Осъществявайки контакт с обекта, отделят анестетици и антикоагуланти в тялото, като едновременно изсмукват кръв.

 

Анестетикът ви предпазва от усещане за болка, поради което хората често не забелязват, че са ухапани. А антикоагулантите поддържат кръвотечението, така че да не се сасирва. Освен това, без антикоагуланти в системата на пиявиците, приетата изцедена кръв би се съсирила в тях.

 

Причината да забележите пиявица докато се храни, е че продължителността и на процеса е доста дълга. Често се трае от 20 до 40+ минути. Ако забележите пиявица, можете просто да я издърпате. Тя не влиза в тялото ви или не оставят следи от резците си, така че отстраняването не е болезнено или рисковано. Антикоагулантът пречи на раната да се затвори, но за сметка на това е малка.

 

Би ли могло да бъде опасно охапването от пиявица?

 

Една пиявица не би представлява опасност. Единственото притеснение би било рядко срещаният случай, когато някой е алергичен към ухапването. Дори тогава последиците обикновено не са тежки.

 

Можете най - спокойно да я оставите да се храни и дори да направите някоя снимка. Различните видове можете да разграничите по цвета и движениета. Наблюдавайте, и кои знае може да сте човека открил нов вид.

 

По - голямо притеснение, което бихте имали е раната да не бъде инфектирана или заразена от нещо странично. Особено, ако сте на открито. Дори след продължителната сесия на хранене пиявицата отнема само около 5-15ml кръв, в зависимост от техния размер. Така че, човек е доста далеч от фаталния край.

Хирудотерапевт в София, Пловдив, Бургас, Варна

прочети още

Кръвопускане - Лечението на Бръснарите и Хирурзите

прочети още

Хирудотерапията - древен метод за лечение.

прочети още

Екзотични домашни любимци - Хирудо Пиявици. Отглеждат се лесно в къщи и чудесно се нагаждат към живот в домашни условия.

прочети още

Лечение с пиявици в арабската медицина. Как са ползвали лечебните свойства на пиявиците в Близкия Изток?

прочети още

При кои случаи медицинските пиявици не искат да се залепят за кожата и да кръвопият?

прочети още

Как и с какво се храни медицинската пиявица?

прочети още

Указания и инструкции за ползване и употреба на медицински пиявици в домашни условия . Как да се погрижим за лечебните пиявици, като ги получим от куриера?

прочети още

Течен Органичен Тор от Вода на Хирудо Пиявици

прочети още

Какво е характерно за поведението на медицинските пиявици през зимата и студените месеци? Активна ли е пиявицата и храни ли се през студения сезон?

прочети още

Лекция на тема: Хирудотерапия и всичко за лечебните пиявици във Варна.

прочети още

Пиявица определение - Медицинската Пиявица е плосък червей, който се храни с кръв.

прочети още

Хирудотерапия и Лечение с пиявици - въпроси от отговори

прочети още

Къде се прилага Хирудотерапия и Хирудомедицина

прочети още

Видове биомедицински терапии

прочети още
/div>